8.12.2016

Vihkon tekeminen (DIY)

Päiväkirjan kirjoittaminen itse tehtyyn vihkoon on luksusta. Kellään ei ole samanlaista ja saat juuri sellaisen vihkon kuin itse haluat. 

Nyt esittelen prosessin, jolla olen tähän mennessä tehnyt kolme vihkoa.

 

1. Päätä vihkon koko ja valitse paperi.


Päätä ensin minkä kokoisen vihkon haluat saada aikaan. Vihkon koko tulee olemaan vajaa puolet valitsemasi paperin koosta.

Kannattaa valita sellainen paperikoko, jossa on jo valmiiksi oikea korkeus vihkoosi. Tällöin sinulle jää vain yksi reuna leikattavaksi ja siistittäväksi.

Voit laittaa vihkoosi minkälaista paperia haluat ja seassa voi myös olla erikokoisia papereita. Paperi voi olla blankoa, viivoitettua, ruudullista tai pisteruudullista. Voit myös luoda omannäköisen sisällön ja tulostaa sen, tai hyödyntää valmiita pohjia. Vaihtoehtoja on, vain mielikuvituksesi ja lompakkosi nyörit ovat rajana.

2. Päätä vihkon sivumäärä.


Paperia tarvitset puolet haluamastasi sivumäärästä.

Tekemiini vihkoihin käytin kuhunkin 16 arkkia eli sivuja on kussakin 32 + kannet.

3. Valitse kansi.


Kansi kannattaa olla hiukan paksumpaa paperia kuin sisältö, muttei kuitenkaan liian paksua. Omien vihkojeni sisäsivut ovat perus 80 grammaista paperia ja kannet 90-100 grammaista.

Huomasin yllätyksekseni, että A4-kokoisiksi ilmoitetuissa papereissa on pieniä kokoeroja. Jos sisältö on erivärinen kuin kansi ja kansipaperi millin kaksi liian kapea, lopputulos ei välttämättä miellytä silmää. Tarkista siis, että paperit ovat oikeasti saman korkuiset, ettei tule ikäviä yllätyksiä lopuksi.

4. Hanki loput tarvittavat välineet.


Pakolliset

 • lankaa sidontaan
 • neula ompeluun
 • mattoveitsi 
Mitä terävämpi mattoveitsi sen parempi, jotta saat siistiä leikkuujälkeä aikaan.

Tarpeelliset

 • paksu neula tai muu piikki paperin rei'ittämiseen 
Käytä mielikuvitustasi. Kotoasi varmasti löytyy jotain käyttökelpoista. Oman apuvälineeni löysin työkalupakista.

 • metalliviivoitin tai vastaava
Mikä tahansa metallinen esine, jossa on suora reuna, toimii.  Puu, muovi tai muu vastaava pehmeä materiaali on huono, sillä mattoveitsi uppoaa siihen, ja sitten saatkin sanoa hyvästit esineellesi ja suoralle vihkon reunalle.

Käyttämäni metallinpätkä on jonkin Ikea-huonekalun osa. Muistin nähneeni tällaisen lojumassa vaatehuoneessa ja kaivoin sen sieltä. Se toimii loistavasti tässä käyttötarkoituksessa.

 • leikkuualusta
Tiedän, että on olemassa askarteluun tarkoitettuja leikkuualustoja, mutta itse hyödynsin tässäkin asiassa omia varastojani. Käytän leikkuualustana ylimääräistä Ikean hyllylevyä, joka on muistaakseni maksanut 4-5 euroa. Nyt arvo näyttää olevan 6 euroa. En siis sure, jos se hajoaa käyttökelvottomaksi. Leikkaan toki nurjalla puolella, mutta henkisesti olen uhrannut tämän hyllylevyn nyt vihkojen tekemiseen. 

Työvaiheet


1. Taita paperit ja kansi.


Kannattaa taittaa pienempi erä kerrallaan, jotta tulee kunnon taitokset. Itse taitan kaksi paperia kerrallaan.


Taitoksen painamiseenkin on varmasti olemassa jotain apuvälineitä, mutta itse käytin vain peukalon kynttä apuna.

2.  Asettele paperit ja kansi oikeaan järjestykseen.


Kun kaikki paperit on taitettu, aseta ne sisäkkäin.

Vihkon sisin paperi työntyy eniten ulos, joten siksi reuna pitää lopuksi leikata. Toki, jos reunan epätasaisuus ei häiritse sinua, voihan sen jättää noinkin.


Tässä vaiheessa voit kiinnittää sivut pysymään aloillaan paperiklipsuilla. Omista varastoista ei klipsuja löydy, joten joudun varmistamaan rei'itysvaiheessa, että paperit pysyvät varmasti paikoillaan.


3. Suunnittele reikien paikat.


Piirrä vihon sisäsaumaan viivoittimen avulla merkit sentin välein edeten keskeltä reunoihin päin. Ylä- ja alareunaan jää kumpaankin reilu sentti ilman sidontaa.


Myös harvempi ja lyhyempi ommel riittää aivan mainiosti pitämään paperit paikoillaan, joten tee sellainen ommel joka miellyttää sinun silmääsi.

4. Tee reiät.


Paina merkittyihin kohtiin reiänalut piikillä. Jos sinulla on parempi piikki käytössä kuin minulla, saat ehkä työnnettyä sen paperinipun läpi saman tien ja voit hypätä suoraan viidenteen vaiheeseen.


Kun reiän alku on olemassa, saan paksun neulan pysymään paremmin paikoillaan, kun painan sen voimalla ja metallisen sormustimen avulla paperinipusta läpi.

Pidän vihkoa niin suljettuna kuin mahdollista, kun painan neulan sisäsaumasta ulospäin läpi. Siten pystyn estämään papereiden liikkumiseen ja työntämään neulan ilmaan poispäin itsestäni.

Tällä tyylillä suojelen niin neulan terää, pöytääni kuin itseänikin. Sen verran voimaa joutuu paperinipun lävistämisessä käyttämään, ettei kannata ottaa riskiä, että se voima suuntautuisikin itseä kohtaan. Metallinen sormustin on itselläni ehdoton, jotta saan työnnettyä neulan papereista läpi.

Toki vaihtoehtona on työntää suoraan neula lankoineen läpi, mutta silloin vihkon pitää olla vain muutaman sivun paksuinen tai käytössä pitää olla todella ohut lanka kuten karhunlanka. Yhtään paksummalla vihkolla tai langalla reikien teko ensin on ehdoton. Sinun pitää kuitenkin saada paperista läpi sekä neula että kaksi lankaa. Myös, jos reikä ei ole riittävän iso, on langallisen neulan saaminen paperinipun toiselle puolelle työn ja tuskan takana.

5. Ompele sidonta.


Tee haluamasi sidonta.


Itse lähden liikkeelle keskeltä, josta etenen ensin toiseen reunaan, sitten toiseen reunaan ja lopulta takaisin keskelle.


Teen solmun aloituskohtaan keskelle ja pujottelen langanpätkät ompeleiden väleihin.


Vähempikin ommel riittäisi mainiosti. Tämä tyyli vain miellyttää enemmän omaa silmääni.6. Siisti reuna.


Mittaa kannesta haluamasi leikkauskohta ja merkitse se lyijykynällä. Viiva kannattaa vetää millin kaksi leikkauskohtaa ulommas. Näin valmiiseen vihkoon ei jää mitään piirrosjälkeä, kun leikkaat viivan sisäpuolelta.

Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi kannattaa nousta seisomaan tämän työvaiheen ajaksi. Omaa työskentelyä se ainakin helpottaa huomattavasti, sillä saan tällöin laitettua vartalon painoa viivoittimelle, jottei se liiku kesken leikkuuprosessin.

Sulje vihko ja varmista, että se on tasaisesti leikkuualustalla. Tasoita vihkon sivut painamalla metalliviivoittimella vihkon sisäsaumasta kohti ulkoreunaa pysähtyen piirtämäsi viivan sisäpuolelle.


Paina viivoitinta voimakkaasti vihkoa vasten, ettei se vahingossakaan liikahda leikkuun aikana. Toisella kädellä leikkaa suorin tasaisin vedoin edeten joka vedolla reunasta reunaan.

Jos teet lyhyitä vetoja, leikkuujälki tulee olemaan epätasainen. Jos haluat tasaisen reunan, vedon on oltava koko sivun korkuinen. Yksi veto reunasta reunaan kerralla on siis paras. Ehkä saat leikattua vain sivun tai kaksi kerrallaan, mutta ainakin saat suoran leikkuujäljen.

Kun kaikki sivut ovat leikattu, voilà, vihko on valmis ja on aika siivota sotkut.


Lopuksi haluat ehkä vielä koristella vihkosi kannen.


Sisällön täyttäminen onkin sitten jo toinen tarina.  Mutta nyt sinulla on itse tekemä vihko valmiina.

Pakolliset loppuvaroitukset


Ole varovainen neulojen ja mattoveitsen kanssa.

Riemuitse uudesta vihkostasi vasta sitten, kun kaikki teräesineet ovat turvallisesti poissa käsien ulottuvilta.


Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella eikä minkäänlaisella sponsoroinnilla tai affilioinnilla.

2 kommenttia:

 1. Hei!
  Kiitos ihanasta, helposti seurattavasta ja selkeästä ohjeesta! En malta odottaa, että pääsen testaamaan!
  - S

  VastaaPoista