17.11.2016

Tuunattu päiväkirjakalenteri + pari tärppiä Tallinnaan

Päiväkirja kalenterissa


Äitini tykkää kirjoittaa mökkipäiväkirjaa kalenteriin.  Hänellä on ollut jo vuosia käytössä Paulo Coelhon kalenteri, koska siinä on riittävästi kirjoitustilaa joka päivälle ja paperi on tarpeeksi paksua, jotta voi huoletta kirjoittaa kuulakärkikynällä.

En kuitenkaan usko, että tuon kalenterin ulkoasu on äitini mieleen. Lehtileikkeetkin hän liimaa aina sitaattien päälle, joten päättelin, ettei niilläkään ole niin väliä.

Toista vastaavaa kalenteria ei kuitenkaan löydy kirjakaupoista, joten siksi äitinikin on tyytynyt samaan vaihtoehtoon vuodesta toiseen.

Tykkään haasteista, joten päätin etsiä enemmän äitini makuun olevan kalenterin.

Kauniin ja hyvän kalenterin metsästys


Ensin ajattelin hankkivani viiden tai kymmenen vuoden kalenterin, mutta en löytänyt mielekästä kiertämistäni kirjakaupoista. Tarjolla olleet vaihtoehdot eivät olleet kauniita eikä päivänäkymä ollut toimiva.

Lopulta, kun tuskastuin kalenterivalikoimaan, päätin tehdä itse kalenterin muistikirjaan. Asetin kuitenkin kovat vaatimukset paperille.

Paperivaatimukset


Paperin tulisi olla riittävän paksua, etteivät tekstit näy läpi kuulakärkikynällä kirjoittaessa.

Lisäksi halusin paperin olevan arkistokelpoinen, ettei tekstien säilyminen tuleville sukupolville jää ainakaan paperin laadusta kiinni.

Useimmat muistikirjat jouduin hylkäämään paperin laadun takia. Paikallisissa kirjakaupoissa myydään vain muutamia arkistokelpoisella paperilla varustettuja muistikirjoja: Moleskine, Paperblanks ja Leuchtturm1917.

Moleskinen hylkäsin paperin ohuuden takia.

Leuchtturmista olisin halunnut pisteruudullisen, mutta sitä ei ollut saatavilla. Viivallisessa versiossa lukee joka sivun ylälaidassa datum, eikä se siten sopinut suunnittelemani viikkonäkymän pohjaksi. Blanko ei ollut vaihtoehto, sillä kirjoittaminen on helpompaa, kun on rivit valmiina eikä tarvitse asetella taustaviivoitusta paikoilleen joka kerta.

Kun täydellinen suunnitelma menee pieleen


Lopulta päädyin Paperblanksin muistikirjaan, sillä siinä on hyvä arkistokelpoinen paperi, viivoitus ja kauniit kannet.

Tilasin ulkomailta värillisiä arkistokelpoisia kyniä, joilla kirjoittaisin kuukaudet ja päivämäärät. Lisäksi tilasin koristeluun kauniita kukka-, talvi-, joulu- ynnä muita washiteippejä, jotta saisin jokaisen kuukauden näyttämään erilaiselta.

Suunnitelma oli hieno, mutta kaikki ei mennyt ihan putkeen.

Ensinnäkin kynät viipyivät matkalla sen verran kauan, että ne ehtivät vasta juuri ennen syntymäpäivää perille.

Toinen ja suurempi ongelma oli, että koristeluun tilaamani washit eivät saapuneet koskaan. Eivät ainakaan ole tähän päivään mennessä saapuneet, ja olen jo saanut rahatkin takaisin tilauksesta.

Uusi suunnitelma


Lopulta pelastukseni oli yllättävä kutsu Tallinnan risteilylle. Toivoin, että Rahva Raamat tarjoaisi ratkaisun, ja niinhän se teki. Löysin upean Paperblanksin vuosikalenterin.


Valikoima oli upea Viru keskuksen Rahva Raamatun kalenteriosastolla, mutta minun oli helppo päätyä suoraan Paperblanksiin, sillä siinä paperin laatu on sama kuin aiemmin valitsemassani muistikirjassa.Viikkonäkymä on täydellinen äitini tarpeisiin.


Kalenteritaivaassa Tallinnan Rahva Raamatussa


Harmittelen ja pahoittelen, etten ottanut kuvaa kalenterivalikoimasta. Olin aivan liian haltioissani kuvatakseni. Valikoima Rahva Raamatussa on upea.

Paperblanksiakin sai vaikka kuinka monella erilaisella näkymällä: on päivää, viikkoa, vaakaa, pystyä ja montaa eri kokoa ja kansivaihtoehtoa. Puhumattakaan vielä lukemattomista muista kalentereista.

Seinäkalentereitakin oli valehtelematta varmaan ainakin sata erilaista vaihtoehtoa. Suosittelen erittäin lämpimästi vierailemaan Rahva Raamatussa, kun seuraavan kerran suuntaat Tallinnaan. Valikoima on "hiukan" laajempi kuin meidän Suomalaisessa tai Akateemisessa kirjakaupassa.

Uudet koristelutarvikkeet


Koristelua varten tilasin vielä kukkatarroja suomalaisesta Nova Melina verkkokaupasta.


Tarrapaketissa oli yhteensä 40 erilaista tarraa.


Samaisella Tallinnan reissulla ostin perhosaiheisen koristeteipin, joka sopikin aika lailla täydellisesti tämän kauniin perhosaiheisen kalenterin koristeluun. Teippi löytyi Viru keskuksen Charlot konttori- ja koulutarvikemyymälästä. Vierailun arvoinen kohde sekin.


Lahjaksi tuunattu päiväkirjakalenteri


Tässä alla on kuvia tuunatusta kalenterista, jonka sain vihdoin tehtyä ja toimitettua viime viikonloppuna, melkein kaksi kuukautta myöhässä syntymäpäivästä. Mutta kuitenkin hyvissä ajoin ennen uuden kalenterivuoden alkua. Eikö se ole pääasia.

Syntymäpäivät merkitsin kolmiomuotoisilla tarroilla.Lopuilla tarroilla koristelin juhlapyhiä ja peitin joka viikon lopussa olevia kuukausinäkymiä.


Perhosia laitoin lentelemään sinne tänne, siten että joka aukeamalla on vähintään joko tarra tai perhonen.Lahjansaajan syntymäpäivää koristaa sekä perhonen että tarra.


Juhlapyhien koristeluun löysin myös joitain tarroja omista jämävarastoistani.

Pääsiäinen


Äitienpäivä


Joulu


Äitini vaikutti erittäin tyytyväiseltä seuraavan vuoden päiväkirjakalenteriinsa. Epäili kuitenkin, uskaltaako sinne mitään kirjoittaa, kun se on niin kaunis.

Vakuutin, että juuri sitä varten kalenteri on hankittu - muistojen taltioimiseen.Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella eikä minkäänlaisella sponsoroinnilla tai affilioinnilla.

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä. Kauppa on tuttu, mutta kalenteriaarteista en tiennyt mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalentereita löytyi nyt syysaikaan runsaasti muistikirjaosastolta. Lisäksi oli omat telineensä seinäkalentereille kynien lähellä. Myymälän yläkerrassa en ollut itsekään aiemmin käynyt, mutta sieltä löytyikin sitten valtava määrä lisää seinäkalentereita, joista suurimmat olivat varmaan kokoa A1. Ainakin se yksi ihailemani oli niin valtava, että tuntui liian hullulta lähteä roudaamaan sellaista Suomeen, vaikka se olisikin ollut loistavat lahja.

      Poista