4.10.2016

Hyvä paperi sivellintussikirjoitukselle (brush pen lettering)

Paloin halusta kokeilla sivellintussikirjoitusta (brush pen lettering) saatuani synttärilahjaksi nämä kaunokaiset.
Kesti kuitenkin hetken ennen kuin harrastukseni lähti käyntiin, sillä ensin piti löytää sivellintusseille sopivaa paperia.

Vain sileää paperia sivellintusseille


Sivellintusseille sopii parhaiten erittäin sileä paperi, sillä teksturoitu tai karhea pinta rispaannuttaa kärjen, jolloin et saa enää tarkkaa jälkeä aikaan. Tavallinen tulostuspaperi on yllättävän karkeaa ja sopii todella huonosti sivellintusseille.

Sileän paperin metsästys alkoi


Jenkkilässä monet suosittelevat HP Premium Laser Jet -paperia, mutta sen kohdalla törmäsin ylitsepääsemättömään ongelmaan: joko myyjä ei toimita tuotetta Suomeen tai postikulut ovat niin kalliit, ettei tilaaminen yksinkertaisesti kannata.

Lisäksi sitä löytyi vain US-letter koossa (8.5 x 11 tuumaa = 216 x 279 mm), joka on hieman leveämpi ja matalampi kuin meidän standardi A4 (210 x 297 mm).

Isot kirjakaupat


Hylättyäni ykkösvaihtoehdon kiersin lähimpien kirjakauppojen tulostuspaperihyllyt etsiessäni jotain vastaavaa, mutta valikoima oli suppea. Yritin tihrustaa pakettimerkinnöistä paperien ominaisuuksia, mutta mikään tarjolla olleista ei vakuuttanut sileydellään.

Kirjakauppojen tuotettua vesiperän, jatkoin tutkimuksiani internetin ihmeellisessä maailmassa.

Rhodia


Seuraavaksi tutustuin Rhodiaan, jonka paperi on todella sileää, ja se toimii siten hienosti sivellintussikirjoitukseen. Ilokseni löysin myös Rhodiaa myyvän suomalaisen verkkokaupan, joten ei muuta kuin tilausta sisään.
Rhodiaa myydään lehtiö- ja vihkomuodossa, ja tarjolla on niin blankoa, ruutua, viivaa kuin ihania pisteruutuja. Eurooppalaisen standardin mukaisia kokojakin on tarjolla useampia, pikkuriikkisestä A4-kokoon saakka, vaikkei se A4-lehtiön paperi ihan A4-kokoinen olekaan. Vajaaksi se jää viimeistään siinä vaiheessa kun repäiset sivun irti lehtiöstä.

Rhodia on hyvä, mutta kallis vaihtoehto. Otetaan esimerkiksi A4-lehtiö, jossa on 80 arkkia 80 gramman paperia. Hinta tuolle lehtiölle on 6,90 + postikulut 2,90, jolloin yhden arkin hinnaksi tulee 12,25 senttiä. Paksummalla 90 gramman norsunluunvärisellä paperilla, 70 arkin A4-lehtiö kustantaa 8,90, jolloin postikuluineen arkin hinnaksi tulee 16,86 senttiä.

Ehkä paperin hinta yksittäin ei kuulosta kalliilta. Mutta kun pitäisi harjoitella päivittäin, paperia kuluu runsaasti, vaikka käyttäisi molemmat puolet. Lisäksi kyseessä on kuitenkin vain paperi. Sivellintussit ynnä muut hankinnat verottavat myös kukkaroa.

Joten vaikka olinkin tyytyväinen Rhodiaan, päätin vielä etsiä edullisempaa vaihtoehtoa tulostuspaperien maailmasta, ja vastaus löytyikin saman konsernin sisältä.

Clairefontaine


Rhodian vuonna 1997 itselleen ostanut Clairefontaine valmistaa myös loistavia paperituotteita. Pienen etsinnän jälkeen löysin suomalaisen verkkokaupan, joka toimittaa Clairefontainea yksityisasiakkaille kohtuullisilla toimituskuluilla.
Kriteerini täytti Clairefontaine DCP (Digital Colour Printing) ultra smooth laser and inkjet color 90 gramman tulostuspaperi, jota saa perinteisessä 500 arkin riisissä 11 eurolla. Kun lisäksi huomioi suhteellisen kalliit 7 euron postikulut, tulee yhden arkin hinnaksi 3,6 senttiä, joka on alle kolmasosa Rhodian hinnasta. Ilman postikuluja hinta olisi arkilta vain 2,2 senttiä. Näillä paperihinnoilla uskalsin vihdoin lähteä harjoittelemaan kunnolla.

Clairefontaine voittaa sileydessä jopa Rhodian - ainakin siltä se omaan käteen tuntuu. Voi olla myös, että ero johtuu pelkästään Clairefontainen kiiltävämmästä pinnasta. Rhodiassa on enemmän kitkaa, vaikka molemmat erittäin sileitä ovatkin.

Huomioi, että verkkokaupassa on jostain syystä väärä tuotekuva. Itse varmistin tilatessa, että varmasti saan sitä mitä tilaan, enkä sitä mitä kuvassa näkyy. Eivät näköjään ole halunneet korjata väärää tuotekuvaa.

Clairefontainea pienien kirjakauppojen valikoimissa


Nyt kun tunnen Clairefontainen, olen bongaillut sen tuotteita pienemmissä kirjakaupoissa, joten ehkä sitä löytyy sinunkin lähimmän ketjuun kuulumattoman kirjakaupan hyllystä.

Joten välttämättä ei tarvitse lähteä merta edemmäs, tai edes verkkoon, paperiostoksille. Säästyy mukavasti toimituskuluilta ja voi tukea paikallista kirjakauppayrittäjää.
Kaksi hyvää paperia sivellintusseille


Tutkimusteni ja käyttökokemusteni perusteella suosittelen sivellintussikirjoitukseen lämpimästi sekä Rhodiaa että Clairefontainea.

Rhodiaa, jos haluat paperisi vihko- tai lehtiömuodossa sekä mahdollisesti viivoilla, ruuduilla tai pisteruuduilla.

Clairefontainea, jos haluat A4 tai A3 -tulostuspaperia, paksumpaa paperia tai vain säästää paperikustannuksissa.

Helppo, mutta kallis vaihtoehto


Jos helppo ja nopea saatavuus ovat ykköskriteerit, suosittelen Cansonin lehtiöitä. Niistä sivellintussikirjoitukseen sopivat erinomaisesti muun muassa Marker ja Mix Media, joista jälkimmäistä näyttää löytyvän hyvin Suomalaisen kirjakaupan hyllyiltä.
Paperi on paksua 200 grammaista ja 50 arkin A4-lehtiö kustantaa Suomalaisessa kirjakaupassa 9,95, jolloin yhden arkin hinnaksi tulee 19,9 senttiä. Tämä on vertailun kallein arkki, mutta varmasti netistä tilaamalla voi löytää huokeampaan hintaan.

Peruskäyttööni tuo 200 grammainen on aivan liian paksua ja arvokasta, joten säästän nuo paperit vesivärikokeiluihin.

Seuraavana tutkimuskohteena Tomoe River -paperi


Seuraavaksi haluaisin tutustua japanilaisen Tomoegawa-valmistajan Tomoe River paperiin, jota olen kuullut kehuttavan. Se on todella ohutta, vain 52 grammaista.

Jos tiedät Tomoe Riverin myyjän Suomessa, tai mistä tätä saisi parhaiten tilattua Suomeen, jaathan tietämyksesi kommenteissa. Kaikki säästyneet nettisurffailuminuutit tulevat hyvään käyttöön.


Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella eikä minkäänlaisella sponsoroinnilla tai affilioinnilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti