30.8.2016

Washiteipin käytön alkeet

Mitä ihmettä on washiteippi?


Otan vasta ensiaskeleitani washimaailmassa, joten en turhaan yritä selostaa mitä washiteippi on, kun minua viisaammat ovat sen jo tehneet. Erittäin informatiivinen teksti washiteippien eroista ja ominaisuuksista löytyy muun muassa teippitarhan blogista.

Minusta kiehtovaa washiteipissä on liiman pito yhdistettynä post it -lappumaiseen helppoon irrotettavuuteen. Eli kun teippaat, voit luottaa, että pysyy. Kun haluat irrottaa, voit luottaa, että teippi irtoaa ongelmitta ja sotkematta. Näin ainakin teoriassa.

Halpa kopio ei vastaa aitoa washia


Washiteippiin, kuten moneen muuhunkin, pätee vanha viisaus, että hyvää ei saa halvalla.

Ostin ensimmäiset washiteippirullani Suomalaisesta kirjakaupasta.
Kolmen rullan paketti maksoi 1,95 eli 65 senttiä per rulla. Olisin toki hinnasta ja tuosta Made in China -tekstistä voinut jotain päätellä, mutta en silloin vielä tiennyt enkä tajunnut, että on olemassa washiteippejä - ja aitoja washiteippejä.

Totesin kyllä pian, että noilla halpiksilla oli turha teippailla esimerkiksi kirjekuorta kiinni. Tuntui, että teippi irtosi jo ennen kuin sain edes kuoren postiin.

Sitten liimasin samaisella washilla mainoksen seinäkalenteriini. Kuun päätyttyä ajattelin irrottaa sen, mutta eipä se niin vain onnistunutkaan. Mainoksesta teippi lähti nätisti, tai näin itse ajattelin kunnes poikaystäväni huomautti, että osa mainoksestahan jäi teippiin kiinni. Kalenteria teippi ei repinyt, mutta jätti siihen tahmean liiman.
Oli pakko jättää teippipala kalenteriin, etteivät sivut liimaudu yhteen.

Washiteippiä kalenteriaskarteluun


Ensikokemukseni washiteipin kanssa eivät siis olleet kovin onnistuneet, mutta en vielä lannistunut.

Ihailin aikani Facebookin Kalenterimania -ryhmässä ja instagramissa muiden washiteipillä koristeltuja kauniita kalenteriaukeamia, kunnes päätin antaa washiteipille vielä mahdollisuuden. Joku syyhän siihen on pakko olla, miksi niin monet rakastavat sitä. Enkä voi tuomita kokeilematta ensin kunnon washia.

Happy Planner -washiteippiä


Toipuvana perfektionistina tilasin Happy Planner -kalenteriini täydellisesti sopivan teippisetin Anun Putiikit -verkkokaupasta. Seitsemän washiteipin kuviot sävyineen ovat täsmälleen samoja kuin kalenterissani.
Nämä teipit maksoivat 10,90 eli 1,56 per rulla ja ovat selvästi parempia kuin edelliset. Valitettavasti nämäkään eivät ole aitoa japanilaista laatua vaan jenkkibrändättyä kiinalaista tuotantoa.

Yllätyksekseni sain tilaukseni ohessa mukavan kaupanpäällisen.
Aidon washiteipin liima kestää uusiokäyttöä niin kauan kuin liimapinta on puhdas, joten washipätkiä voi täten vaihdella ja lahjoittaa helposti.

Washillakin voit tuhota kalenterisi


Kuvittelin, että Happy Planner -washi täyttää washin kriteerit, mutta väärässä olin. Teipit olivat olleet kalenterissani vain 1,5 viikkoa, kun päätin siirtää niitä.

Ensimmäisen teipin poistin luottavaisesti reippain ottein. Huonosti kävi ja kalenteria lähti mukana.


Klikkaa kuva suuremmaksi


Toisen teipin kohdalla olin erityisen varovainen ja sain sen onneksi irti onnistuneesti.


Klikkaa kuva suuremmaksi


Mitään liimaa ei kummastakaan teipin pätkästä jäänyt kalenteriin, mutta olisin toki toivonut, että kaikki paperikin olisi jäänyt paikoilleen.

Jos näitä teippejä siirtää heti liimaamisen jälkeen, ne lähtevät ilman vahinkoa. Mutta irtoaako aito washi aina nätisti? Se jää nähtäväksi.

Miten saada juuri oikean mittainen washipätkä?


Toinen ongelma, jonka kohtasin heti alkuun, oli teipin leikkaaminen oikeaan mittaan.
Tietenkin haluan, että se on millilleen oikean mittainen aiottuun sijaintiin nähden ja muilla näin näkyy olevan. Miten he sen tekevät?

Minulla jäi teippipätkät aina hiukan lyhyiksi, kun ensin laitoin teipin paikoilleen ja sitten katkaisin sen saksilla.


Klikkaa kuva suuremmaksi


Onneksi löysin tähän ongelmaan vinkin Kalenterimania -ryhmästä. Teipin katkaisu juuri oikeassa kohdassa onnistuu esimerkiksi kortin avulla.
Ensin laitat teipin haluttuun paikkaan ja sitten asetat kortin haluamallesi leikkauskohdalle ja katkaiset teipin rivakasti kortin reunaa vasten.
Katkaisussa toimivat myös sakset ja kirjeenavaajat, kunhan terä on suora ja tarpeeksi terävä.

Tämä katkaisutyyli saattaa vaatia muutaman harjoitteluvedon, ja lopputuloksen suoruus ja sileys riippuvat myös katkaisuvälineestä. Minulle kuitenkin tärkeämpää on teipin oikea mitta kuin täysin sileä reuna.

Washiteippien leveydet


Tilaamassani washisetissä oli kolmea eri leveyttä: 6, 10 ja 15mm.
Käytössä kuusi milliä leveä washi nousi suosikikseni, sillä se sopii täydellisesti Happy Plannerin välipalkkeihin eikä siten peitä kalenterin kirjoitustilaa. Valitettavasti juuri tuota leveyttä oli setissä vain yksi rulla.


Klikkaa kuva suuremmaksi


Seuraavassa kuvassa olen leikannut 15 millin washia kahtia. Leikkausjälkeni saksilla ei ole luotisuora, mutta kestän sen paremmin kuin washin peittämässä kirjoitustilaani. Tuo kukkawashi on mielestäni setin kaunein, mutta liukuvärjätty 10 millinen on hyvä kakkonen.


Klikkaa kuva suuremmaksi


Lisää washia on saatava


Niinhän siinä sitten kävi, että tutustuttuani kunnolla washiteippiin, ihastuin ja jäin koukkuun. Olen vielä täysi aloittelija kalenteriaskartelussa, mutta hauskaa se on ja vie mukanaan niin ajan kuin rahatkin.

Washi on myös täydellistä toipuvalle perfektionistille. Jos ei heti mene liitusuoraan tai haluaakin vaihtaa paikkaa, siirto onnistuu (ainakin laadukkaammilla teipeillä).

Lisää on siis saatava! Seuraavaksi aion hankkia ihan aitoa japanilaista washia, jotta pääsen testaamaan, onko se oikeasti sellaista kuin kehutaan.


Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella eikä minkäänlaisella sponsoroinnilla tai affilioinnilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti