2.8.2016

Kirjoja, jotka houkuttelevat sänkyyn

Rakastan hyviä kirjoja, mutta viime vuosina olen lukenut vähemmän kuin haluaisin. Siksi annoin itselleni tavoitteeksi lukea vuoden 2016 aikana 50 kirjaa. Tähän päivään mennessä olen lukenut 46 kirjaa, joten enköhän voi jo turvallisin mielin todeta, että tuo tavoite tulee erittäin todennäköisesti täyttymään ja ylittymään.

Mitä lukea iltaisin ennen nukkumaanmenoa?


Luen päivittäin ainakin kerran, juuri ennen nukkumaanmenoa. Silloin haluan vain rentoutua ja unohtaa kaikki päivän toimet ja mahdolliset murheet ja ongelmat.

Monesti olen kuullut, että kannattaa lukea tylsiä kirjoja, jotta nukahtaisi nopeasti. Ehkä se toimii joillekin, mutta minulla vaikutus on kuitenkin päinvastainen. Ärsyynnyn, ja pahimmassa tapauksessa nousen ylös ja menen kirjahyllylle etsimään jotain uutta luettavaa.

Minä siis valitsen sänkyyn luettavaksi hyvän kirjan, ja jotta en jäisi lukemaan koko yöksi, päätän etukäteen monelta käyn nukkumaan. Määräajan saan ylittää kappaleen loppuun lukemisella, mutta en saa aloittaa uutta kappaletta, jos selkeästi näyttää siltä, etten ehdi lukea sitä kokonaan ennen nukkumaanmenoaikaa. Sehän olisi itsensä huijaamista.

Jos kirjan luku keskeytyy jännässä kohdassa, saatan päästä sen houkuttelemana seuraavana iltana aikaisemmin sänkyyn. Tällöin minulla on joko enemmän aikaa lukea tai sitten pääsen aikaisemmin nukkumaan. Hyvä kirja on siis täydellinen win-win-tilanne minulle.

Myönnän, että kun jäljellä on vain muutama kappale, en välttämättä jaksa odottaa iltaan saakka vaan ahmin kirjan loppuun päivällä. Loppu saattaa myös olla sen verran tunteita ja ajatuksia herättävä, ettei sitä kannatakaan lukea juuri ennen nukkumaanmenoa. On hyvä jättää aikaa loppuratkaisun sulattelulle. Illalla voin sitten aloittaa uuden kirjan.

Kirjoja, jotka houkuttelevat sänkyyn lukemaan


Tässä vuoden sisällä lukemiani kirjoja, joita suosittelen erittäin lämpimästi iltalukemiseksi.

Itsensä kehittäminen


Stephen King: Kirjoittamisesta: Muistelmia leipätyöstä (On writing: a memoir of the craft)
avainsanat: muistelmat, kirjailija, kirjoittaminen

Kirja koostuu muistelmista ja ohjeista kirjoittajaksi haluavalle. Kirjoitusohjeet ovat erittäin yksityiskohtaiset eivätkä kaikilta osin suoraan hyödynnettävissä suomen kieleen, mutta kyllä minä sieltä muutaman loistavan ohjeen otin heti käyttööni. Lisäksi Kingin elämäntarina oli erittäin mielenkiintoista luettavaa. Minulla nousi jopa halu lukea Kingin muita kirjoja, vaikka hänen genrensä ei olekaan mieleeni.

Fausto Brizzi: 100 onnen päivää (Cento giorni di felicità)
avainsanat: syöpä, Italia, perhe

Alku oli loistava, mutta myönnän kyllästyneeni hieman kirjan keskivaiheilla. Halusin kuitenkin tietää mitä lopussa tapahtuu, joten luin loppuun. Kirja sai minut itkemään muutamaan kertaan, joten siitä lisäpisteitä. Harvoin liikutun lukiessa niin paljon.

Kirjan paras anti oli, että se sai minut pohtimaan mitä haluan omassa elämässäni saada aikaan. Kirjan inspiroimana kirjoitin aiheesta blogiin: Mitä tekisit jos sinulla olisi 100 päivää jäljellä.

Brendon Burchard: Life’s Golden Ticket: A Story About Second Chances
avainsanat: muutos, tavoitteet, huvipuisto

Luin tämän, koska kirjaa verrattiin Paulo Coelhon Alkemistiin (Santiagon unelmat; O alquimista), joka teki minuun suuren vaikutuksen aikoinaan. Ei voittanut Alkemistia, mutta oli kyllä mielenkiintoinen lukukokemus.

Teosta ei ole suomennettu, mutta ruotsinkielinen käännös löytyy. Kumppanini lukee kirjaa tällä hetkellä, joten mielenkiinnolla odotan, mitä mieltä hän on siitä.

Parisuhdedraamaa


Melanie Gideon: Vaimo 22 (Wife 22)
avainsanat: avioliitto

Nainen saa kutsun osallistua avioliittotutkimukseen, jossa hän vastaa itseään koskeviin kysymyksiin. Erittäin helppolukuinen ja idea on kiinnostava. Ahmin kirjasta melkein puolet ekalla lukukerralla.

Lukiessa hieman ärsytti, kun näki vain vastaukset, mutta ei kysymyksiä. Vastauksista (kuten ei, kyllä tai ehkä) ei ole mitään iloa, jos et tiedä mitä kysytään. Ehkä kuitenkin harmitti vielä enemmän, kun bongasin kirjan lopusta koko kysymyspatteriston. Mutta onpahan nyt syy lukea kirja uudestaan, jotta näen muuttuuko lukukokemus. Jäin vain miettimään, miksei kysymyksiä voitu upottaa tekstin joukkoon.

Loppuratkaisukin ärsytti alkuun, mutta kaikesta kirjan aiheuttamasta ärsytyksestä huolimatta, pidin siitä kyllä kovasti.

Liane Moriarty: Hyvä aviomies (The husband's secret)
avainsanat: avioliitto, salaisuus

Todella koukuttava tarina, jossa monien eri henkilöiden tarinat kietoutuvat lopulta yhteen. Kirja on mielestäni ansainnut paikkansa huipulla, joten suosittelen tätä bestselleriä erittäin lämpimästi, jollet ole sitä jo lukenut.

Liane Moriarty: Nainen joka unohti (What Alice forgot)
avainsanat: avioliitto, muistinmenetys

Nainen kaatuu lyöden päänsä ja menettää viimeiset 10 vuotta muististaan. Tapaturman jälkeen hän luulee olevansa 29-vuotias ja odottavansa esikoistaan aviomiehensä kanssa.

Kerronta etenee päähenkilön näkökulmasta ja päiväkirja- ja blogimerkintöjen avulla. Kirja on koukuttava, mutta minulla kesti hetken tajuta kuka on päiväkirjan ja kuka blogin takana.

Liane Moriarty: Mustat valkeat valheet (Big little lies)
avainsanat: avioliitto, yksinhuoltajuus, lapset, parisuhdeväkivalta

Kirja kertoo esikoululaisten vanhemmista. Alkuun minulla oli jälleen vaikeuksia päästä kärryille, kun hahmoja oli niin monia, mutta loppu menikin sitten taas ahmien, kun vihdoin tajusin kuka kukin on ja mitkä ovat henkilöiden keskinäiset suhteet.

HBO on parhaillaan tekemässä kirjasta tv-sarjaa, joka julkaistaan ensi vuoden alussa.

Elizabeth Gilbert: Eat Pray Love - Omaa tietä etsimässä (Italiassa, Intiassa ja Indonesiassa) (Eat, pray, love: one woman's search for everything [across Italy, India and Indonesia])
avainsanat: avioero, Indonesia, Italia, Intia, jooga, meditointi, rakkaus

Olen nähnyt elokuvan, mutta halusin lukea kirjankin. Kirja ei ollut samalla tavalla koukuttava kuten Moriartyn teokset, mutta mukavaa luettavaa.

Pidin enemmän Gilbertin teoksesta Big magic: creative living beyond fear, mutta sen kuuntelin päiväsaikaan englanninkielisenä äänikirjana, joten en osaa sanoa miten se toimii lukukokemuksena. Ilmeisesti teosta ei saa vielä suomennettuna. Teos ei myöskään kuulu tähän kategoriaan vaan on enemmänkin itsensä kehittämistä, avainsanoina luovuus ja henkisyys.

Vakavasti otettavaa huumoria


Roman Schatz: Rakasta minut
avainsanat: muistelmat, avioliitto, lapset, maahanmuutto, parisuhde

Roman SchatzSuomesta, rakkaudella = From Finland, with love
avainsanat: muistelmat, kulttuuri, suomalaiset, Suomi

Pidin kovasti näistä kahdesta Schatzin kirjasta. Pidän hänen huumoristaan ja tavastaan esittää asioita. Tekstiä on helppo ja mukava lukea.

Risto Koo Järvinen: Lasiinsylkijä
avainsanat: blogi, alkoholismi, viinalakko

Tämän kohdalla en osaa olla puolueeton, sillä kirjoittaja on minulle tuttu entuudestaan. Tykkäsin kyllä kovasti kirjasta, mutta en osaa sanoa, olisinko tykännyt, jos en yhtään tuntisi Ristoa. Jäin odottamaan jatko-osaa.

Kissaihmisille ja eläinrakkaille


James Bowen: Katukatti Bob - Kissa joka muutti elämäni (A street cat named Bob)

James BowenBobin maailma (The world according to Bob)
avainsanat: muistelmat, kissa, katuelämä, Lontoo

Teksti ei ole kovin sujuvaa, mutta annettakoon se anteeksi, sillä tarinan kertoja ei ole ammattikirjoittaja vaan henkilö, jota on pyydetty kertomaan kissansa tarina. Tarina kyllä vie mukanaan. Minusta tosielämä on aina tarua ihmeellisempää. Jatko-osankin luin, sillä halusin kuulla tuoreempia kuulumisia.

Katukatti Bobista on myös tehty elokuva, joka julkaistaan marraskuussa Briteissä.

Bonusvinkki


Shauna Reid: Dieettitytön huimat seikkailut (The amazing adventures of Dietgirl)
avainsanat: blogi, laihduttaminen, Australia

Tästä kirjasta pidin hurjasti kuusi vuotta sitten, kun luin sen. Hehkutukseni kirjasta löytyy blogistani: Lähikirjaston aarteita. En vielä tiedä miten kirja selviää toisesta lukukerrasta, mutta aion ottaa asiasta selvää, sillä ostin sen hiljattain kirpputorilta.

Mitä kirjoja sinä suosittelet?


Otan todella mielelläni vastaan kirjasuosituksia. Jos olet lukenut jotain suosittelemisen arvoista, vinkkaa siitä kommenteissa. Varoitettakoon, etten ole kauhun tai dekkareiden ystävä, joten sen genren kirjoja ei kannata minulle suositella - muille blogin lukijoille kylläkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti