27.7.2016

Ilo irti kirjoitusvirheistä

Sain kokea kauhun hetkiä viime sunnuntaina. Olin julkaisemassa päivän instagram-kuvaa, kun huomasin kirjoittamassani tekstissä kirjoitusvirheen.

Hetken mietin mitä teen. Kirjoitanko tekstin uudestaan ja otan uuden kuvan, vai kirjoitanko kuvatekstiin vain jonkun selityksen. Päädyin selittelemään. Virheitä sattuu.
Virheille sokeutuu


Blogia tai mitä tahansa kirjoittaessa pyrin totta kai virheettömyyteen. Haluan välttää niin asia- kuin kirjoitusvirheet.

Kuitenkin jokainen kirjoittaja tietää, että tekstilleen sokeutuu. Lopulta lukee vain sen mitä kuvittelee tekstissä lukevan. Tarvitaan joku tarkka ulkopuolinen lukija nostamaan esiin epäjohdonmukaisuudet ja kirjoitusvirheet.

On tutkittu ja monesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa osoitettu, että ihmisaivot korjaavat automaattisesti pienet virheet ja väärässä järjestyksessä olevat kirjaimet. Siten emme välttämättä tekstiä lukiessa edes huomaa sen sisältävän kirjoitusvirheitä.

Virheistä voi olla iloakin


Virheistä voi toki olla iloakin. Pieni kirjoitusvirhe sanassa voi muuttaa sanan merkityksen kokonaan, tai huonosti muodostettu lause tarkoittaa jotain ihan muuta kuin mitä alun perin on ajateltu.

Voi myös olla, että tekstissä ei ole mitään väärää tai virheellistä, mutta asiayhteys tai joku muu tekee siitä hauskan. Välillä on jopa vaikea sanoa, ovatko nämä kömmähdykset tahallisia vai vahingossa tehtyjä.

Kirjallisen viestinnän tähtihetkiä


Miska Rantanen on toimittanut tällaisia kömmähdyksiä eli kirjallisen viestinnän tähtihetkiä jo kahden teoksen verran.


Suosittelen teoksia lämpimästi. Sekä Kukkiva syyspervo ruukussa että Kaikki ranteet auki aiheuttivat monta naurunremahdusta sekä minulle että puolisolleni.

Yhdessä jaettu ilo on kyllä parasta. Kun luin kirjaa yksin, teki koko ajan mieli mennä näyttämään parhaat jutut puolisollekin. Lopulta päädyimme lukemaan kirjat loppuun yhdessä, jotta saimme myös nauraa yhdessä.

Top 5


Tässä ovat minun suosikkini kirjallisen viestinnän tähtihetkistä.
Tämä seuraava oli mielestäni paras. Aihekin on nyt ajankohtainen kesäolympialaisten alkaessa ensi viikolla.


Nykyään Olympic Team Finland on luokitellut itsensä kansalaisjärjestöksi Facebookissa. Se on hiukan parempi kuin tuo voittoa tavoittelematon järjestö.

Facebook-ryhmä virheiden bongailuun


Facebookissa on Yhdyssana on yhdyssana -ryhmä, jonka jäsenet bongailevat yhdyssanavirheitä ja muitakin virheitä. Se voi tuntua vähän pilkunnuolemiselta, mutta kyllähän itselläkin välillä syke nousee esimerkiksi ravintoloiden ruokalistoja lukiessa tai jos kirjassa tai lehdessä on kirjoitusvirheitä.

Tässä on hyvä esimerkki Koulurauhaa-lehdestä (nro 2/2016):Ehkä olen liian vaativa. Osasihan toimittaja kirjoittaa nykyisen Miss Suomen etunimen melkein aina oikein. Tuli vain kaksi ohilaukausta reilun sivun mittaisen tekstin aikana. Onhan se paremmin kuin opetajilta, jotka eivät koskaan osanneet kirjoittaa nimeä oikein.


Harrastuksensa ja huvinsa kullakin


Kun osaa ottaa huumorilla, niin hauskaahan tuo virheiden bongaaminen on. Käyhän sekin harrastuksesta. Joku bongaa virheitä kirjallisesta viestinnästä, joku toinen kerää virtuaalisia Pokemoneja. Huvinsa kullakin.


P.S. En väitä, että minun tekstini on virheetöntä. Teen parhaani sillä osaamisella mitä minulla nyt on, aivan kuten oikolukijanikin tekee parhaansa sillä osaamisella mitä hänellä on.

P.P.S. Tässä tekstissä on yksi tahallinen kirjoitusvirhe. Loput, jos esiintyy, ovat vahinkoja.


1 kommentti:

 1. Nää on kyllä hauskoja! Tänään bongattu tällainen : MARTINHOVI
  Martinkatu 6, Raisio
  martinhovi@martinhovi.fi
  02-438 2333
  LOUNASLISTA VKO 32

  PERJANTAI
  Bullet Borg L,G
  Jauhelihapihvit L
  Purjoperunakeitto L,G
  Appelsiiniriisi L

  Tuo Bullet Borg kuulostaa varsin mielenkiintoiselta. Missä muodossa luoti tarjoillaan :D :D Onko se jonkun Borgin erikoisuus kenties :D

  VastaaPoista