2.6.2016

Tom of Finland Taidehallissa Helsingissä

Tom of Finland herättää tiettyjä mielikuvia ja ilokseni näyttely ylitti odotukseni. The Pleasure of Play -näyttelyssä oli seksuaalisesti virittyneitä kuvia lihaksikkaista miehistä valtavine sukuelimineen ja uskomattoman pyöreine pakaroineen.

Osa kuvista kertoi lyhyttarinoita. Jos ne erehtyy katsomaan lopusta alkuun, suosittelen katsomaan ne uudestaan aloittaen oikeasta suunnasta. Yksittäisinä kuvinakin ne ovat hienoja, mutta esimerkiksi Pleasure Park -teos saa aivan uutta virtaa, kun näkee miten tapahtuvat etenevät.

Vitriineihin oli sijoiteltu Touko Laaksosen vuosien varrella keräämiä referenssikuvia. Hänen aikanaan ei vielä voinut googlata tai hakea sosiaalisesta mediasta inspiraatiokuvia. Lehtileikkeitä tarkemmin tihrustaessa saattoi huomata, että hän oli käyttänyt taiteilijan vapautta ja tehnyt kuviin omia lisäyksiään.

Näyttelyn ainoa pettymys oli videoteos. Olen suuri videoiden ystävä, sillä ne taustoittavat ja havainnollistavat asioita yleensä erittäin hyvin. Tällä kertaa en kuitenkaan jaksanut katsoa yli tunnin kestävää videota alusta loppuun, vaan luovutin kohdassa, jossa oli vaikeasti kuultavaa selitystä teoksista joita ei hämärän kuvan takia nähnyt. Tekstitys olisi saattanut hieman auttaa asiaa.

Kierroksen lopuksi haluan aina käydä museokaupassa. Tietenkin Taidehallin kaupasta löytyi vaikka mitä Tom of Finland faneille sopivaa. Valikoimassa oli perinteistä kirjaa, muistivihkoa ja kalenteria, mutta myös esimerkiksi lakanaa, kauppakassia ja sateenvarjoa. Itse nappasin mukaani vain esitteen Tom of Finland -musikaalista. Se riitti minulle muistoksi tästä näyttelystä.
The Pleasure of Play -näyttely on avoinna 7. elokuuta 2016 saakka Helsingin Taidehallissa, joten hienosti ehdit vielä ihailemaan mieskauneutta ja taidokasta piirrosjälkeä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti